Josef Schuetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în iunie 2022, dar a rămas în libertate în așteptarea apelului. El s-a stins din viață săptămâna aceasta, la vârsta de 102 ani.
Pe numele lui au fost depuse 3500 de acuzații de complicitate la crimă.
După ani de investigații, anchetatorii au ajuns la concluzia că Josef Schuetz a lucrat ca paznic într-un lagăr de concentrare nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În timpul procesului, bătrânul a negat că a fost gardian SS în lagărul Sachsenhausen, dar Tribunalul din Neuruppin a tras concluzia că, pe baza documentelor cu numele, data și locul nașterii, el este fostul membru al aripii paramilitare a Partidului Nazist, trimis gardian în lagărul de la periferia Berlinului.
La Sachsenhausen, Schuetz ar fi lucrat între 1942 și 1945.
La pronunțarea sentinței, anul trecut, judecătorul Udo lechtermann a declarat că inculpatul a asistat sistemul criminal nazist: „Ați susținut de bunăvoie această exterminare în masă prin activitatea dumneavoastră. Ați urmărit cum oamenii deportați sunt torturați și uciși acolo cu cruzime în fiecare zi, timp de trei ani”.
Persoanele ajunse în lagărul Sachsenhausen au fost ucise cu Zyklon-B, gazul otrăvitor folosit de naziști și în alte lagăre de exterminare.
În ultimii ani, Germania a adus în fața instanței numeroși foști criminali de război naziști. Totul a început în 2011 cu condamnarea fostului gardian SS John Demjanjuk. Procesul său a determinat o „vânătoare” a foștilor naziști care încă sunt în viață.
Patru ani mai târziu, Oskar Motorning a fost condamnat la patru ani de închisoare (a murit în 2018). În decembrie 2022, Irmgard Furchner (97 de ani) a devenit prima femeie judecată pentru crime nazistem, ea fiind găsită vinovată de complicitate la uciderea a peste 10.500 de persoane în lagărul Stutthof, potrivit The Mirror.